hortobágy

A szikes puszták, mocsarak vadon élő állat- és növényvilága minden képzeletet felülmúló változatossággal lepi meg azokat, akik meg akarják ismerni ezt a csak látszólag monoton tájat. A gyepszint meghatározó fűfaja a vörösnadrág csenkesz, amelynek jellegzetes színváltozásai öltöztetik a pusztát.

A község műemlékei közül a leghíresebb a Kilenclyukú híd melyet a fahíd elődök után 1827-ben Povolny Ferenc tervei alapján kőből építettek meg klasszicista stílusban. A népi monda szerint – „Egyszer Ruzsa Sándort a Csárdában a pandúrok el akarták fogni, de Ő felpattant a lovára és mivel nem volt híd a folyón 9 szeretője állt a folyó vizébe és a hátukon ugratott át, így menekült meg.” – ezért van 9 lyuk a híd alatt. A ma 175 éves híd hősiesen állja a XXI. század közlekedés kihívásait.

nyíregyháza

A Nyíregyházi Állatpark a várostól 5 km-re a sóstói üdülőövezetben található, ahol  strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak. Az Állatpark ebben a természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyet. A 30 hektáros területen világrészek fogadják a látogatókat, hogy megfigyelhessék, miként élnek a világ különböző vidékein az állatok.

A parkot 1998-ban hozták létre egy régi szabadidőpark helyén. Ezért az évről évre történő építkezés fontos szabálya, hogy olyan kifutók épüljenek és úgy alakuljon az állatgyűjtemény, amely az akkori időszak állattartási elveit figyelembe vevő az európai sztenderdnek megfelelő élőhelyet teremt.

Debrecen

Debrecen a Tiszántúl legnagyobb és legjelentősebb városa. A „cívisváros” vagy „kálvinista Róma” néven is emlegetett városban mindent megtalál a kikapcsolódni vágyó vendég:

Több mint 100 éve itt rendezik meg hazánk egyik legismertebb rendezvényét, a debreceni Virágkarnevált, melynek fő attrakciója a virágkocsik augusztus 20-i felvonulása. A város egyik fő látványossága a Református Nagytemplom. Az egész család részére tartogat élményeket a Nagyerdei Park. Legújabb látványossága a Nagyerdei Víztorony tavasztól őszig nyújt szórakozást az ide látogatóknak.